Nieuws » Algemeen Nieuws » Wat gebeurt er met Zonnestier Arthur Spronken?
Agenda
Breng uw Stem Uit
De gemeente houdt in Genhout een verkeersarrangement. Dat is bedoeld om de verkeersveilgheid te verbeteren. Wat vindt u?
Dat is hard nodig
Dat is niet nodig, want er zijn nauwelijks problemen
Kan geen kwaad
Powered by:
De uitvoering van deze website is mede mogelijk gemaakt door:
P&P Company
Wat gebeurt er met Zonnestier Arthur Spronken?
Datum: 10-01-2014


HUBERTUSKERK Beeld krijgt plek in fontein 

Wat gebeurt er met Zonnestier Arthur Spronken? 

Houdt hij het zelf? Komt het in de nieuw te bouwen wijk in Proosdijveld te staan? Voor de Hubertuskerk in Genhout? Betreft het het originele beeld, een replica of een vervangend beeld? En heeft het kerkbestuur dat afgewezen? 

door Rónald Colée 

Vragen, vragen en nog eens vragen over het beeld van de Zonnestier van Arthur Spronken dat bijna veertig jaar op een vier meter hoge zuil bij de lts aan de Dokter Beckersstraat in Beek prijkte. 

De 83-jarige kunstenaar uit Kelmond is duidelijk. "De Zonnestier komt voor de kerk in Genhout te . staan. Op een granieten molensteen. In een nog aan te leggen fontein." Spronken legt uit. dat bij de afbraak van de school de betonnen zuil beschadigd is geraakt. "Toen wilde de gemeente Beek het beeld op een nieuwe zuil voor de Hubertuskerk in Genhout plaatsen. Maar dat wilde ik niet. Want dan zou het Hubertusbeeld van Frans Timmermans bij de ingang in de verdrukking komen. En dat vind ik niet collegiaal. Voor een werk van een ander kruipen, waar diegene met net zoveel liefde en aandacht aan gewerkt heeft" 

De oplossing om het beeld op een molensteen in de bestaande cirkel te plaatsen, waar nu taxus in staat, 
en daar een bekken met een fonteintje van te maken, heeft wel zijn goedkeuring. "Dan wordt het maar 1,60 meter hoog en dan stoor je het beeld van Timmermans niet. Omdat het echter om kerkelijke grond gaat, komen de fontein- en grondwerkkosten echter voor rekening van het kerkbestuur. Daar heeft het ook mee ingestemd. Alleen wacht de aannemer al een halfjaar op een ja of nee op zijn offerte." Voorzitter Piet Slangen van het kunstcentrum in de Sint-Hubertuskerk bevestigt de lezing van Spronken. ,)De plaatsing is zo goed als rond." Volgens hem zijn de financiën in ieder geval geen probleem. "Het geld daarvoor is reeds jaren geleden verworven en staat los van de geldstromen voor de reparatie van het kerkdak en de herinrichting van de kerk, die grotendeels door provincie en gemeente bekostigd worden." 

Ook het verhaal dat het beeld afgekeurd zou zijn door het kerkbestuur berust op een misverstand. "Toen het beeld niet op een zuil voor de kerk kon komen, heeft de . heer Spronken een alternatief aangeboden. Maar dat was iets te expliciet. In Spronkens karakteristieke stijl. Plat gezegd een paard met kloten. Dat wilde het kerkbestuur niet. Daarop heeft Spronken voorgesteld een soortgelijk beeld als de Zonnestier te plaatsen, een feniks. Voor de leek identiek aan de Zonnestier, maar voor de kunstkenner met oog voor detail net even anders." Volgens Spronken wordt het gewoon de Zonnestier. "Maar dan op een molensteen, die als een feniks op een nieuwe plek verrijst." 
Dagblad De Limburger

Terug
Sponsors