Kerk » Geschiedenis
Agenda
Breng uw Stem Uit
De gemeente houdt in Genhout een verkeersarrangement. Dat is bedoeld om de verkeersveilgheid te verbeteren. Wat vindt u?
Dat is hard nodig
Dat is niet nodig, want er zijn nauwelijks problemen
Kan geen kwaad
Powered by:
De uitvoering van deze website is mede mogelijk gemaakt door:
P&P Company
Een beetje geschiedenis
Op 13 september 1932 werd de kapelaan van Voerendaal, Frans Welters, benoemd tot pastoor van de op te richten parochie te Genhout. Tot dat tijdstip had Genhout behoord bij de parochie van St.-Martinus te Beek.

Aanvankelijk werd er een noodkerk gebouwd, welke later een deel zou gaan vormen van de huidige school.
De nieuw te bouwen kerk zou worden genoemd naar St.-Hubertus. De architect van de kerk was de Maastrichtenaar Alphons Boosten.
De aanbesteding had plaats op 11 augustus 1936. De bouw werd gegund aan Willem Dohmen uit Neerbeek voor de som van f 36.620.
Op 19 december 1937 werd de kerk in gebruik genomen. Ze werd geconsacreerd door Mgr. G. Lemmens, bisschop van Roermond op 12 juni 1939.
De bouwheer was ontzettend gecharmeerd van de Lieve Vrouwe Basiliek van Maastricht. Hij was in haar schaduw geboren. Hij wilde de sfeer van de kerk overbrengen in onze kerk.
En dat is hem op een heel speciale manier gelukt .....

Architect Boosten was bevriend met veel jonge Limburgse kunstenaars die samen op zoek waren naar iets nieuws. Pastoor Welters was ook erg kunstzinnig en hij liet de bouwheer de vrije hand om de kerk aan te kleden.

Als eerste kwam Charles Eyck naar Genhout. Hij beschilderde het hele plafond van de kerk en ook de ronding boven het priesterkoor.
Andere kunstenaars of ateliers die hebben meegewerkt aan onze kerk: Henri Jonas, Joep Nicolaes, Charles Vos, Max Weiss, Gisèle Waterschoot- Van de Gracht, Yvonne Trypels, Jac Verhyen, Sef Scheffers. Verder: Frans Timmermans, Atelier Brom uit Utrecht.
Het smeedwerk werd verzorgd door J. Timmers uit Schimmert.
Onze kerk wordt wel genoemd: "De kerk van de Limburgse kunstenaars"

Hedendaagse kunstenaars verrijkten de kerk met: Het Montfortraam; J. Stassen,1992.
De H. Hubertus; E. Eggen, 1992 en De Moeder van Smarten, F. Vonken, 1994.Terug
Sponsors