Nieuws » Het Elsmuseum in Beek
Agenda
Breng uw Stem Uit
De gemeente houdt in Genhout een verkeersarrangement. Dat is bedoeld om de verkeersveilgheid te verbeteren. Wat vindt u?
Dat is hard nodig
Dat is niet nodig, want er zijn nauwelijks problemen
Kan geen kwaad
Powered by:
De uitvoering van deze website is mede mogelijk gemaakt door:
P&P Company
Het Elsmuseum in Beek
Datum: 30-12-2005

Het Elsmuseum in Beek:

veel meer dan een gezellig borrelplekje...

Bij een museum denk je haast ongewild en meteen aan oude munten, potscherven, schilderijen of opgezette dieren... en toch vind je van dat alles in het Elsmuseum in Beek niets terug. Integendeel: het knusse museum - gehuisvest achter een onopvallende poort in het dorpscentrum - herbergt een belangrijk stukje industrieel erfgoed, dat op zoveel plekjes aan beide oevers van de Maas verloren ging. Hier kun je immers nog kennismaken met de geschiedenis van een plaatselijke jeneverstokerij... en van de Els, een kruidenjenever die vooral op koude dagen hartverwarmend smaakt als engelenpis...

HENNEKENS

"De geschiedenis van de Els begint in 1821" weet beheerder Sef Peters die ons een exclusieve rondleiding geeft. "Toen werd door een zekere mijnheer Hennekens een distilleerderij gestart op het landgoed Genbroek hier even buiten Beek. Door het grote succes van zijn producten moest hij enkele jaren later reeds noodgedwongen uitkijken naar een ruimere locatie. Die vond hij in een monumentale hoeve aan het Wolfeinde, in het centrum van het dorp. Daar heeft de familie Hennekens en later de aanverwante familie Sangers vijf generaties lang de bekende kruidenbitter Els en andere distillaten gestookt volgens een aloud familierecept... Tot 1960 gebeurde dit op hout en kolen, later, tot 1990, op gas. In 1980 werd het familiebedrijf overgenomen door Heineken en ondergebracht bij  de bekende Bols Royal Distilleries. Nauwelijks tien jaar later werd het distilleren hier in Beek stopgezet en verplaatst naar de Bolsfabrieken in Zoetermeer."

KRUIDENBITTER

In volle uitbating produceerde Hennekens in Beek ruim 135 000 liter Els per jaar en nagenoeg 330 000 liter aanverwante dranken zoals brandewijn, cognac, citroenjenever, ouwe klare en inmaakbrandewijn.

"De Els - het Elske of Aelske in de volksmond - heeft een unieke smaak" zegt onze gids. Dat komt door de speciale mengeling van alsem en steranijs, kruiden die van bij het begin reeds vanuit het Oostblok werden ingevoerd. De juiste verhouding en rijpingstijd ervan maken van de Els een unieke kruidenbitter..."

MUSEUM

Na de stopzetting van de productie in Beek werd de oude Hennekens distillatieapparatuur door Bols gerestaureerd en als industrieel erfgoed geschonken aan de gemeente Beek. Toen werd beslist om deze in een museale vorm aan het grote publiek te presenteren. "In 1995 reeds werd een stichting in het leven geroepen voor de realisatie van het Elsmuseum" herinnert zich Sef Peters. "Enkele inwoners van Beek, die het Elske een warm hart toedroegen, vormden het bestuur... en samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers uit de plaatselijke gemeenschap kon het museum gerealiseerd worden. Bovendien konden we rekenen op heel wat overheidssubsidies en belangrijke geldelijke steun van bedrijven en particulieren. Sinds september 2000 is het te bezichtigen. Daarmee is het Elske terug in Beek..."

SYMBOOL

Het Elsmuseum is zonder meer een staaltje van architecturaal vakmanschap. Het oude, authentieke materiaal werd gekoppeld aan een eigentijdse vormgeving en presentatie. De restauratie en inrichting werden getekend door de in 2003 overleden Beekse architect J. Wehrung, ook lid van het museumbestuur. Museum en proeflokaal zijn zodanig ingericht dat de ruimten en accommodaties zich uitstekend lenen voor een grote waaier van activiteiten: groepsbezoeken, recepties, presentaties, verjaardagsfeestjes, babyborrels (!)... alles is mogelijk, met of zonder bijkomende culinaire verzorging. Bovendien is de vroegere kruidenzolder (waar inderdaad een ondefinieerbare kruidengeur je neus prikkelt) ingericht tot sfeervolle vergaderruimte met moderne audio- en videofaciliteiten.

"Wij vonden dat dit alles nooit verloren mocht gaan" bekent Sef Peters. "De distilleerderij van Hennekens staat immers symbool voor de ontelbare kleine stokerijen die deze regio rijk was en waarbij zoveel mensen van de vorige generaties betrokken waren. Ja, met het Elsmuseum is niet alleen Beek, maar heel de provincie, het Maasland en de Euregio een kostbaar bezit rijker."

BEZOEK

"Vanzelfsprekend zijn we vereerd met elke aandacht die het museum krijgt en met ieder bezoek" lacht onze vriendelijke gids, die een vijftal collega's heeft om de rondleidingen te verzorgen.

"Elke rondleiding duurt zowat anderhalf uur. We geven daarbij uitleg over de werking van de oorspronkelijke distillatieapparaten, die trouwens productieklaar staan opgesteld. Ook het distilleren zelf wordt gedemonstreerd, weliswaar op kleine schaal. Op de voormalige kruidenzolder verzorgen we verder een presentatie, waarbij de bezoekers worden ingewijd in de geschiedenis van het stoken in het algemeen en uiteraard van de 'Els la Vera' in het bijzonder. Ook is er een permanente tentoonstelling te zien over de diverse facetten van de vroegere distilleerderij en op de verdieping loopt elk halfjaar een wisseltentoonstelling die verzorgd wordt door het Beekse heemkundemuseum, een vereniging of particulier. Zo start er bijvoorbeeld op 12 december van dit jaar een expositie over de geschiedenis van de carnaval in Beek. Eerder zijn al heel wat verdwenen beroepen aan bod gekomen: sigarenmakers, meubelmakers, een stroopfabriek..."

PROEVEN

Elk bezoek wordt afgesloten met - hoe kan het anders - een proeverij. Dat gebeurt onder het toeziend oog van Sint-Augustijn in het naar hem genoemde proeflokaal.

"Uiteraard presenteren we hier ons Elske" zegt Sef "maar ook de andere distillaten van het huis vallen er te proeven: de Museum Els 'La douce', het Beeks Bobbelke, de Liqueur d'Amour (speciaal voor de dames), het Wild Zwijntje... maar ook een biertje, iets fris, een koffie of beter nog 'een Limburgse koffie' op basis van... jawel een Elske zijn niet te versmaden." Daarmee is het Elsmuseum in Beek een must voor alle gezellige mensen!

Tekst: Mosae-magazine(aangepast)

Het Elsmuseum in Beek is in principe elke tweede zondag van de maand, van 13 tot 17 uur, te bezichtigen.

Verder informatie vindt u op www.elsmuseum.nl .

Het museum is gelegen in hartje Beek, waar voldoende parkeergelegenheid is en het openbaar busvervoer vanuit Maastricht of Sittard stopt haast voor de poort.

Elsmuseum Beek

Wolfeinde 4c

6191 EB Beek

tel. +31 (0)46 439 89 30

Terug
Sponsors